Hääparien koronainfo

27.03.2020

Tähän artikkeliin on kerätty tietoa hääpareille vihkimiseen ja häiden sunnitteluun sekä niiden järjestämiseen poikkeusaikana. Tiedot on kerätty eri viranomais- ja asiantuntijalähteistä sen tiedon mukaan, mikä sillä hetkellä on ollut voimassa.

Hääpalvelusilta yhdistää hääparit ja hääalan yritykset huolen hetkellä

Love me do - Hurmaavan erilainen häätapahtuma yhdessä Hääideasivusto amoriini.comin Häähakemiston kanssa ovat avanneet yhteisen kanavan hääyritysten ja hääparien välille. Koronavirusepidemian vuoksi häitä siirretään, eikä kaikille hääpareille välttämättä löydy saman hääyrityksen varauskirjasta uutta ajankohtaa aiemmin varatun palvelun korvaajaksi. Osa hääpareista haluaa edelleen mennä naimisiin aiemmin sovittuna ajankohtana, vaikka itse hääjuhla siirtyykin. Tästä syntyy palvelutarveaalto, jossa haluamme auttaa niin hääpareja kuin hääyrityksiäkin.

Hääpalvelusilta on avattu tähän osoitteeseen ja se on avoinna kaikille hääpareille ja kaikille hääalan yrityksille huolimatta siitä, ovatko he Love me do:n tai Hääideasivusto amoriini.comin asiakkaita.

Hääparit voivat tiedustella tarvitsemiaan palveluita kertomalla lyhyesti mitä palvelua, missä, milloin ja kuinka monelle tarvitaan. Tiedustelun voi postata suoraan eventin seinälle. Älä kainostele kysyä pieniäkin asioita!

Hääyritykset voivat ilmoittaa vapaista ajoistaan sekä myös poikkeustilanteen toimintamahdollisuuksistaan, sillä monia palveluita tarvitaan edelleenkin. Ilmoituksen voi postata suoraan eventin seinälle. Ilmoitus voi olla esimerkiksi: Meillä on vapaana viikonloppu xx-xx.x.2020, juhlatilaan mahtuu 120 hlöä, sijaitsemme Vantaalla. www.ihanajuhlatilamme.fi

Viranomaisten tiedotus poikkeustilanteesta

Noudata viranomaissuosituksia.
1.6 alkaen kokoontumisrajoitusta löysätään 50:een ihmiseen. Tilannetta arvioidaan uudelleen kesäkuun lopussa.
Vältä turhia kontakteja ja pidä kotisi ulkopuolella muihin ihmisiin vähintään metrin turvaväli.
Älä poistu kotoa sairaana.
THL:n sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, sekä ohjeistuksista.

Häät poikkeusaikana

Mistä aloittaa tilanteen selvittäminen

Covid19-viruksen aiheuttaman pandemian takia moni joutuu nyt miettimään mitä tehdä jo suunniteltujen häiden kanssa. Mikäli häitä ei pystytä järjestämään siinä muodossa kuin alunperin on suunniteltu, paras ohje mitä voimme antaa on - palatkaa alkuun. Istukaa ensin alas tulevan puolisosi kanssa ja miettikää mitä te oikeasti haluatte. Vähän niin kuin hääsuunnittelua aloittaessa, päättäkää mikä teille on tärkeää. Onko tärkein asia, että menette naimisiin ja saatte toisenne aviopuolisoiksi? Vai onko tärkeintä saada juhlia avioitumista koko suvun ja ystävien kesken? Tämä jo vastaa hyvin pitkälle siihen, miten teidän kannattaa toimia. Siitä on sitten helpompi lähteä asia kerrallaan perkaamaan mitä tarvitsee muokata ja mitä voidaan pitää. Mikäli teillä on hääsuunnittelija, ottakaa hänet mukaan keskusteluun. Tai luottoystävä, kaaso tai bestman, joka tuntee visionne häidenne suhteen alusta asti. Rauhallisesti keskustelemalla yhdessä ratkaisut varmasti löytyvät. Jo siinä vaiheessa, kun harkitsette hääpäivän edes osittaista siirtoa, kannattaa olla heti yhteydessä olemassa oleviin palveluntarjoajiin. Avoimella keskustelulla heidän kanssaan voi myös löytyä ihan uusia hyviä ratkaisuja, joilla saatte tilannetta selvennettyä. Käyttäkää ammattilaisten ammattitaitoa, ja uskaltakaa kysyä.

Tilanne herättää myös valtavasti tunteita, huolta ja epätietoisuus ahdistusta.
Muista hengittää.
Kaikesta selvitään. Astukaa askel taaksepäin, ja keskittykää siihen mikä on olennaista. Voi olla että rakkaudella kasvattamanne visio ei toteudu. Voi olla, etteivät huolella suunnittelemanne yksityiskohdat enää ole mahdollisia. Se ei tarkoita, että päivästänne tulisi jotenkin vähempiarvoinen.
Tartu asioihin, joihin voit vaikuttaa.

Pysähtykää. Katsokaa realistisesti mikä on kokonaistilanne ja ottakaa siitä sitten paras mahdollinen irti. Olkaa valmiita luopumaan asenteista ja odotuksista ja vaihtamaan ne uusiin.
Kun teette tämän prosessin rauhassa ja hyvässä hengessä, saatatte huomata, että uusi suunnitelma täyttää juuri ne olennaisimmat toiveenne. Pääasia on, että muistatte miksi alunperin haluatte naimisiin.

Vihkiminen kirkossa

Ihmisten kokoontumisissa voi olla läsnä valtioneuvoston linjauksen mukaisesti vain kymmenen henkilöä. Kirkollisten toimitusten kohdalla tästä kuitenkin joustetaan lähiomaisten suhteen tarpeen mukaan, eli esim. jos hääparilla on paljon lapsia ketään ei tarvitse jättää pois. Jos perheessäsi on häiden aika, ole yhteydessä kirkkoherranvirastoon tai tuttuun pappiisi ja sovi tilanteestasi. Kirkkoherranvirasto palvelee normaalein aukioloajoin puhelimitse tai sähköpostitse.

Kevään ja kesän hääjärjestelyt herättävät varmasti kysymyksiä. Lähtökohtaisesti kaikki kirkolliset toimitukset pyritään järjestämään sovitusti. Kuitenkin epidemiaan liittyvät määräykset saattavat vaikuttaa hääjuhlallisuuksiin. Tällä hetkellä ja tietämällä (27.3.) toukokuun jälkeiset tilaisuudet voidaan järjestää normaalisti. Huom! Asiantuntijat kuitenkin ennustavat poikkeustilan jatkuvan pidempään, joten valitettavasti kesän hääpareille ei ole antaa varmoja vastauksia. 13.4.-30.5. välillä järjestettävistä tilaisuuksista mm. vihkimisistä ei pystytä vielä sanomaan varmuudella mitään erityistä. Kannattaa olla suoraan yhteydessä omaan vihkipappiin tai seurakuntaan, joka on vastuussa teidän kirkkohäidenne järjestämisestä ja osaavat neuvoa asian suhteen enemmän.

Pähkinänkuoressa tilanne 27.3. seurakunnan ilmoituksen mukaan:

13.4. saakka välttämättömät vihkimiset järjestetään ja siirrettävissä olevat on hyvä siirtää
14.4.-30.5. tilanne on vielä auki, kuitenkin niin että vihkimiset voidaan suorittaa ainakin poikkeusjärjestelyin
1.6 alkaen alle 50 henkilön kokoontumiset ovat sallittuja toistaiseksi.
Lisätietoa myös www.kirkkohaat.fi
Lähde: Henri Järvinen, pappi, Helsingin Seurakuntayhtymä sekä Yle

Maistraattivihkiminen

Aiemmin sovitut vihkimisajat ovat normaalisti voimassa, DVV:stä kerrottiin, että he soittavat jokaiselle ajan varanneelle ja varmistavat, että tilaisuus on edelleen voimassa. Luonnollisesti kannattaa olla suoraan yhteydessä virastoon, mikäli suunnitelmat muuttuvat. Uusia toimipistekohtaisia vihkimisaikoja voi varata normaalisti ajanvarausjärjestelmän kautta. Tällä hetkellä aikoja on tavalliseen tapaan saatavilla, eikä erityisiä rajoituksia ole sen suhteen. Vihkimisiä voidaan edelleen tehdä myös muualla kuin viraston tiloissa.

Itse vihkimisessä on huomioitavaa
- tule paikalle vain terveenä
- kättely on kielletty
- vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi 15 vuotta täyttänyttä todistajaa
- hääparin lisäksi poikkeusaikana saa paikalla olla vain neljä vierasta. 1.6 tilanne muuttunee, sillä alle 50 henkilön tapaamiset ovat sallittuja toistaiseksi 1.6 alkaen.

Käyntiasiointi Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoissa vain ajanvarauksella 18.3.-13.4.2020.
Voit olla yhteydessä maistraattiin puhelimitse arkisin kello 9-15 numeroon 0295 536 244 tai sähköpostitse vihkiminen@dvv.fi. Lue lisää vihkimisestä maistraatissa täältä.

Muistathan huolehtia, että avioliiton esteiden tutkinta on voimassa vihkimisen aikaan. Avioliiton esteiden tutkinta kestää vähintään seitsemän päivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittämiseen kannattaa varata aikaa useita viikkoja. Todistus on voimassa neljä kuukautta antopäivästä. Huomioithan tämän, mikäli vihkiminen siirtyy! Lue lisää täältä.

Lähde: Digi- ja väestötietoviraston palvelunumero (26.3.) & dvv.fi

Hääpuvun tilaaminen, vuokraaminen ja käytetyn puvun myynti

Monet hääpukuliikkeet toimivat tällä hetkellä ainoastaan ajanvarauksella. Myymälät suosittelevat yksilösovituksia ja mukaan saa ottaa korkeintaan yhden makutuomarin. Liikkeet ovat huolehtineet tiedottamisesta hygieniaan liittyen ja erityisesti kiinnittäneet huomionsa tilojen puhtauteen jotta sovitus olisi turvallista. Jos tällä viikolla tilaa (27.3.) - puku saapuu normaalin toimitusajan puitteissa elokuun ensimmäisillä viikoilla, mutta elokuussa häitään viettävät ennättävät saada pukunsa vielä pikatilauksella tai hankkimalla sen suoraan liikkeen valikoimista. Tilausaikojen puitteissa nyt olisi syksyn ja loppuvuoden morsiamilla oikea aika miettiä hääpukuasioita ja mahdollisuuksien mukaan (ja kaikki suositukset huomioon ottaen) käydä sovittamassa pukuja.

Jos haluaa varmistua liikkeen valikoiman laajuudesta esim kokoluokkien osalta on hyvä soittaa ja tiedustella asiaa. Ammattilaiset ovat kaikissa kysymyksissä apuna ja kertovat tarjolla olevista vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista saada puku aikataulullisesti ajoissa perille. Helpotuksena kuitenkin, liikkeillä on yleisesti ottaen hyvin pukuja myynnissä myös suoraan rekistä, ja mahdollisia alennuksiakin on jo suunnitteilla. Valikoimat ja alennukset ovat aina liikekohtaisia.

Miesten pukujen puolella, esimerkiksi Gasell GP:ssä pukuja voi tulla sovittamaan, ostamaan ja vuokraamaan ihan normaalisti - mutta vain ajanvarauksella. Privaattisovitusajat minimoivat viruksen leviämisen myös miesten pukuliikkeissä.

Käytettyjä pukuja otetaan myyntiin normaalisti ajanvarauksella Wedding Garagessa. Lovebirds on toistaiseksi laittanut tilanteen takia liikkeen kiinni.

Hääpuvun teettäminen ja korjausompelu

Suurin osa ompelimoista ja suunnittelijoista toimii ajankohtaisten ohjeistuksien mukaisesti, mutta lähes normaalisti. Tilatut puvut valmistuvat aikataulussa, ja suunnittelukäynnit ja etäsuunnittelu toimivat. Tapaamiset järjestetään mahdollisimman vähillä ihmisillä, hygienia ja tilojen puhtaus on erityisesti otettu huomioon. Monilla ompelimoilla ja suunnittelijoilla kevät ja kesä on jo buukattu, mutta syksylle on hyvin aikaa. Löytyy toki niitäkin, jotka voivat ottaa uuden tilauksen vastaan nopeallakin aikataululla, kannattaa olla rohkeasti suoraan yhteydessä valitsemaanne tekijään. Parhaasta korjausompelun ajankohdasta kannattaa ehdottomasti sopia suoraan ompelijan kanssa.

Kaikkien palveluntarjoajien yhteiset ohjeet asioimiseen:
- ole yhteydessä yritykseen viestitse tai puhelimitse kaikissa kysymyksissä
- sovituksissa ja suunnitteluajoissa yritykset ovat erityisesti huomioineet vallitsevan tilanteen ja ohjeistukset
- mene varattuun tapaamiseen vain täysin terveenä
- älä ota poikkeustilan aikana mukaan makutuomareita (joissain liikkeissä yksi makutuomari on sallittu), moni yritys sallii kuvaamisen etätuomareille
- mikäli olet terve ja liikkuminen on mahdollista, pidä kiinni sovitusta tapaamisesta - näin varmistetaan se, että tapaamisaikoja ei kasaudu myöhemmälle liikaa ja saat pukusi ajoissa
- jos olet riskiryhmää, tai joudut siirtämään/perumaan tapaamisen muusta syystä, ole heti yhteydessä yritykseen
- tapaamiset vain ajanvarauksella, tarkistathan mahdolliset poikkeavat aukioloajat
- pidä kiinni sovitusta maksusuunnitelmasta, se on monen yrityksen pelastus juuri nyt

Kannattaa seurata yritysten somea!

Lähteet:
Johanna Pohjanmies, Morsiuspukuliike Valkoinen Kreivitär
Heidi Tuisku, Heidi Tuisku Bridal & Ateljé Tuhkimotarina
Aurora Raiskinen, Morsiusateljee Helmi
Petri Palovaara, GP Gasell
Maija Putkonen, Wedding Garage
Tiina Rauhala, Hääpukuneuvonta

Häiden striimaus

Olisiko yksi vaihtoehto järjestää vihkiminen ennalta sovittuna päivänä ja taltioida, sekä striimata se läheisille, jotka eivät pääse paikalle? Monet valo- ja videokuvaajat voivat tarpeen tullen auttaa laadukkaan striimauksen organisoinnissa, samaa palvelua on myös monilla ohjelmatoimistoilla. Myös juhlatilalla saattaa olla valmiudet kuvauksen järjestämiseen, moni yritys on näin poikkeustilan aikana lähtenyt innovatiivisesti miettimään uusiksi palvelutarjontaa. Vihkimisen kuvaamiseen ammattilaisen toimesta kannattaa toki aina panostaa, mutta edullisempia vaihtoehtoja on myös puhelimen ja läppäreiden kanssa. Striimaus somen, esim. facebookin ja instagramin kautta, sekä erilaisten videopuhelupalveluiden kautta, kuten Microsoft Teams tai Zoom.us ovat käteviä apuvälineitä tähän. Parhaimmillaan striimaus mahdollistaa sen, suku ja ystävät kokevat olevansa mukana tärkeää hetkeänne todistamassa, ja varsinkin laadukasta kuvamateriaalia on ihana esittää sitten isommissa juhlissa myöhemmin, jos sellaiset haluatte järjestää!

Vihkimisen pitäminen alkuperäisen suunnitelman mukaan ja hääjuhlan siirtäminen (väliotsikko)
Yksi hyvä harkittava vaihtoehto on vihkimisen pitäminen ennallaan, ja isompien juhlien siirtäminen koronavapaaseen aikaan. Monet pareista solmivat avioliiton nyt kahden kesken, vihkijän ja todistajien läsnäollessa. Vihkiminen ilman vieraita voi olla ihan yhtä merkittävä hetki, toisella tapaa asennoituneena jopa merkittävämpi, kuin alunperin suunnitellut perinteiset häät. Kysy ammattilaisilta neuvoa, miten päivästä voi tehdä teille ainutlaatuisen, kahden kesken. Mikään ei estä teitä panostamasta vihkipäivään ja tekemästä siitä erityistä. Päivästä tulee erilainen kuin suunniteltu, mutta vähintään yhtä arvokas.

Vihkiminen voidaan tallentaa ja esittää tallenne myöhemmin häissänne. Päivää varten voi tilata pienen kakun, sormukset pujotetaan sormiin, kaunis morsiuskimppu tuo iloa hetkeen, valisemanne valokuvaaja voi rauhassa ja kiireettä ottaa teistä unelmien hääkuvat. Monella tavalla voi lisätä 'hääpäiväntuntua' vihkipäivään. Ikävästä tilanteesta voi löytää myös mahdollisuuksia luoda päivästä kirjaimellisesti teidän kahden oma juttu - keskittymällä toisiinne. Varsinaiset juhlat juhlitaan sitten muiden kanssa kun sen aika on, mutta ei ole mitään syytä olla luomatta vihkipäivästä ihanaa kahden ihmisen omaa juhlaa! Onneksi menemme kesää kohti, kaunis, intiimi vihkitilaisuus puutarhassa kuulostaa unelmalta.

Myöhemmin pidettävän hääjuhlan aluksi on myös ihan sallittua pitää seremonia tuomaan juhlan tuntua. Seremoniassa voi puhua hääparin ystävä tai ystävät, tilaisuuteen voidaan varata puhumaan ammattilainen, rakas läheinen voi lukea valitsemanne tekstin, voitte valita monista eri vaihtoehdoista jonkun rituaalin suoritettavaksi seremoniassa. On olemassa erilaisia kauniita käsirituaaleja, joilla pari liitetään yhteen, voitte sytyttää kynttilöitä, kaataa hiekkaa, tai luoda ihan oman rituaalin. Tilaisuuteen voi myös pyytää papin siunaamaan avioliiton. Ja tässä suunnitelmassa on bonus; ihanat ja huolella valitut hää- ja juhlapuvut saa halutessaan pukea kahteen kertaan, kahteen juhlaan!

Jos päädytte siirtämään hääjuhlan, olkaa heti yhteydessä palveluntarjoajiinne, ja yrittäkää sopia uusi päivä niin, että saatte pidettyä jo valitut yritykset mukana häissänne. Olkaa rohkeasti yhteydessä myös muihin tarvitsemiinne palveluntarjoajiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, niin saatte palvelut itsellenne varattua.

Häiden siirtäminen kokonaisuudessaan

Mikäli päädytte häiden siirtämiseen kokonaisuudessaan esimerkiksi seuraavalle vuodelle 2021, ottakaa ihan ensimmäiseksi yhteyttä jo varattuihin palveluntarjoajiin ja yrittäkää yhdessä sumplia miten tilanne saataisiin parhaiten hoidettua. Monet seurakunnat ja maistraatti eivät mahdollista ajanvarausta vielä muutamaa kuukautta pidemmälle, joten jos hääpäivää haluaa siirtää, on varauduttava epätietoisuuteen hääpäivän ajankohdasta.

Koska monella toimijalla kesälle 2021 on jo häitä ja muita tilaisuuksia varattu, voi käydä niin, että kaikille ei löydy sesongin kesäviikonlopuista sopivaa päivää siirtää häitä. Voisiko häät viettää trendikkäästi viikolla? Monet palveluntarjoajat suhtautuvat tähän erittäin kannustavasti, ja on mahdollista, että arkipäivän juhlista selviäisi monessa kohtaa myös hiukan edullisemmin. Jos hääpäivää siirretään pitkälle tulevaisuuteen, on silloin aikaa myös kertoa häihin kutsuttaville ajoissa, jotta he osaavat varautua juhlimaan viikolla. Tiistait eivät ole koskaan ennallaan sen jälkeen kun olet mennyt naimisiin!

Tsekkaa yllä mainittu Hääpalvelusilta facebookissa, jos olet palveluntarjoajia vailla.

Muistathan myös varmistua esteiden tutkinnan voimassaolosta!

Miten voin parhaiten olla yhteistyössä palveluntarjoajien kanssa?

Jos teillä on jo varattuja tai maksettuja palveluita, ole yhteydessä palvelun tarjoavaan yritykseen ja keskustele avoimesti ja suoraan yrityksen edustajan kanssa. Jokaisen yrittäjän yhteinen tavoite on nyt päästä tästä kriisistä yli parhaalla mahdollisella tavalla. Yritykset haluavat palvella asiakkaitaan kaikilla niillä keinoilla, jotka nykytilanne sallii ohjeistuksineen. Luottakaa valitsemiinne palveluntarjoajiin. He todella haluavat ensisijaisesti tarjota teille yhdessä sovitut asiat, mutta jos se ei heistä riippumattomista syistä onnistu, he auttavat varmasti etsimään kaikille sopivat ratkaisut. Hääala on hyvin verkostoitunutta ja loppujen lopuksi piirit ovat pienet. Kuka tahansa fiksu palveluntarjoaja tekee tässä kohtaa kaikkensa asiakkaidensa eteen ja yritykset tukevat myös toisiaan.

- Pidä lähtökohtaisesti kiinni sovituista asioista.
- Mikäli joudutte siirtämään hääjuhlaa, yritä sopia yrityksen kanssa joustavasti kuinka voisitte jatkaa yhteistyötä uudella suunnitelmalla.
- Pidä kiinni sovituista maksusuunnitelmista, ne ovat monen yrityksen elinehto juuri nyt.
- Mikäli päivänne siirtyy, mieti, olisiko mahdollista silti maksaa yritykselle (esim. valokuvaajalle) alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Miten tukea jo valittuja pienyrittäjiä?

Kuten yllä on sanottu, voit auttaa pitämällä kiinni sovituista asioista ja maksusuunnitelmista. Yksi apukeino on varata halutut palvelut heti kun olette tietyn yrityksen palveluntarjoajaksenne valinneet, ja suorittaa varausmaksu mikäli mahdollista, jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Tällä tavoin autatte yrityksiä vaikean ajan yli, luotte omalta osaltanne yrityksille jatkuvuutta, ja jaatte myös omia kustannuksianne pidemmälle ajanjaksolle. Suosittelemme myös 2021 hääpareja varaamaan jo haluamiaan palveluita.

Mitä tapahtuu jos palveluntarjoaja menee konkurssiin ennen häitämme?

Konkurssi on valtavan iso asia, johon ei ajauduta hetkessä, eikä kevyin perustein. Tällä hetkellä moni yritys on huolissaan tulevaisuudestaan, ja yrittää kiivaasti keksiä uusia keinoja pysyä kriisin yli pinnalla ja jatkaa toimintaansa niin lähellä normaalia kuin mahdollista. Yksikään yrittäjä ei heitä hanskoja tiskiin tekemättä kaikkeaan yrityksen pelastamiseksi. Yksikään yritys ei jätä asiakkaitaan pulaan, jos jotain on tehtävissä. Mikäli olette huolissanne yrityksen tilanteesta, kysykää suoraan. Tätä kirjoittaessa yleinen ilmapiiri alalla on, että nyt on vaikeaa, mutta tästäkin selvitään. Ei ole mitään syytä uskoa, että hää- ja juhla-alalla olisi odotettavissa mitään suurta yritysten alasajoaaltoa.

Yrityksille: United we stand!

Olkaa avoimia ja rehellisiä asiakkaillenne, kaikki tilanteet ovat ratkaistavissa yhdessä sopimalla. Yritetään yhdessä olla ratkaisukeskeisiä ja käytetään verkostojamme. Suositellaan muita pienyrittäjiä mahdollisuuksien mukaan, ja yhdistetään voimamme (esim. pitopalvelu toimittaa ruokaa asiakkaille kotiin ja samalla kukkakaupan kukkalähetyksiä). Älkää jääkö yksin, etsiytykää muiden yrittäjien kanssa puheisiin ja yhteisöihin vaikkapa netissä, hakekaa ja jakakaa vertaistukea. Tilanne on nyt haastava ja positiivisuutta voi olla vaikea kaivaa esiin, mutta ei anneta periksi. Yhdessä olemme enemmän, ja toisiamme tukien selviämme mistä vain!

Hääsuunnittelijan neuvot hääpareille

Tilanne on tällä hetkellä häiden kannalta kamala ja täysin yllättävä, mutta ei ollenkaan mahdoton. Häiden järjestäminen poikkeusaikana onnistuu kyllä, mutta vain riippuen morsiusparin tahtotilasta. Tilanne vaatii mielikuvitusta, mutta on täysin mahdollista!

Ilman koronaakin, monet hääparit ovat päätyneet viettämään omat juhlansa moneen kertaan syystä tai toisesta. Esimerkkinä pari, joka tutustui Kiinassa ja menivät siellä naimisiin. Neljä kuukautta myöhemmin Suomessa juhlittiin toiset häät, koska Suomesta ihmiset eivät päässeet Kiinaan. Kuukauden päästä tästä hääpari lähti Amerikkaan viettämään kolmannet häät, koska sulhasen suku asui siellä.

Toinen tilanne esimerkkinä; terveydellisistä syistä vanhempi sukupolvi ei päässyt hääparin juhlaan mukaan, joten hääpari päätti jonkun ajan kuluttua järjestää uuden vihkimisen ja juhlan. Esimerkkien pointti on tässä se, että häät pystytään järjestämään, kunhan järjestely sopii ja tuntuu omalta morsiusparille.

Olen itse ollut naimisissa jo 16 vuotta, mutta jos minä nyt suunnittelisin häitä ja koronan takia joutuisin niitä muokkaamaan, tekisin näin:

- Pitäisin vihkimisen sovittuna ajankohtana lähimmän piirin kanssa ja hääjuhlan muiden kanssa myöhemmin.
- Hääpäivän kokonaisuudessaan striimaisin eri tavoin niille, jotka eivät pääse paikalle.
- Aamupäivän valmistelut/siirtymiset/fiilikset/terveiset voi helposti striimata instagramin tai facebookin kautta.
- Varsinaisen vihkimisen tekisin kunnon kameroilla videokuvatuotannon kautta.
- Loppupäivän striimaisin jälleen edullisemmin puhelimien tai läppäreiden kautta.
- Näin kaikki muut pystyisivät osallistumaan juhlaan. Päivän aikana ihmiset voisivat lähettää terveisiä, kommentoida, ja osallistua ohjelmanumeroihin.
- Jakaminen olisi helpointa tiettyjen yhteisten #hästägien kautta, jotka kaikki näkevät.
- Kaikilla vierailla voisi olla myös juhlavaatteet.
- Etävieraille voisi myös esimerkiksi lähettää pieniä tehtäviä tai ohjelmanumeroita kotiin, joita he avaisivat vasta hääpäivänä ja suorittaisivat yhdessä.
Kun tilanne on rauhoittunut järjestäisin rennommat hääjuhlat yhteisesti. Vaikkapa sellaiset boheemit grillibileet paljain jaloin nurmikolla. Ottaisimme ehdottomasti uudestaan "vihkimisenseremonian" jossain muodossa, mutta muuten juhlista tulisi sellaiset hyvin rennot, ilman sen kummempaa pönöttämistä pöydissä.

Olen näiden 16 vuoden aikana järkännyt lukemattomat häät nyyttäriperiaattella ja itse tykkään sen tyyppisistä paljon. Sellaisissa juhlissa porukan yhteys on täysin eri tasolla, joten sen takia todennäköisesti päätyisin tähän ratkaisuun. Varsinkin tässä tilanteessa, jossa monien elanto on vaakalaudalla tällä hetkellä. Yrittäjänä myös toivoisin, että rahoja ei pyydettäisi takaisin, mikäli mahdollista, vaan ne jätettäisiin sisään yrittäjälle palvelun tuottamiseksi myöhemmin sovittuna ajankohtana. Häiden ja muiden tilaisuuksien peruuntuessa ja siirtyessä, suuri osa yrittäjistä on erittäin hankalassa taloudellisessa tilanteessa.

Tiedän, että häitä voidaan suunnitella parikin vuotta ja tämänhetkinen tilanne ja sen tuoma epävarmuus saattaa olla todella kova isku kaikille. Vaikka toki sukulaisten ja ystävien läsnäolo on todella tärkeää, koen kuitenkin, että hääpäivä on morsiusparin päivä. Helposti unohdetaan, että häät on pääasiassa morsiamen ja sulhasen juhla, ei sukulaisten. Olisiko tässä meillä mahdollisuus suhtautua tilanteeseen niin, että otetaankin ilo irti 'elopement'-vihkimisestä? Tällä tavalla voitaisiin ainakin osin purkaa sitä henkistä painetta, kun avioliittoa ei tarvitse odottaa ja juhlat ehtii järjestää ajan kanssa, uudella energialla.

- Asja Jaarno, Helsinki Event Designer

Pidetään huolta toisistamme

Olemme kaikki tässä haastavassa tilanteessa yhdessä. Parasta mitä voimme tehdä, on noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä, ottaa hetken kerrallaan ja hoidettavan asian kerrallaan. Jos hääsuunnitelmat menevät uusiksi, muistakaa (niin helposti kuin tämä onkin sanottu) että ne ovat vain suunnitelmia ja asioita. Hoidettavia asioita. Se rakkaus ja sitoutuminen joka hääjuhlan ja vihkimisen takana on, on se kaikista suurin ja tärkein asia. Kaikki muut asiat sen ympärillä järjestyvät tavalla tai toisella. Mikäli suunnitelmanne muuttuvat tai peruuntuvat, vetäkää syvään henkeä ja miettikää rauhassa ratkaisuja tilanteeseen. Kaikki selviää kyllä.

Muistetaan huolehtia myös itsestämme ja toisistamme. On ihan ok ottaa aikalisä hääsuunnittelusta ja hengähtää. Keskittyä tekemään asioita, joista tulee hyvä mieli ja joiden kautta mieli lepää. Myös asioihin tarttuminen ja tilanteen selvittäminen voi helpottaa stressiä. Päädyitte sitten mihin tahansa ratkaisuun, voimme luvata, että ratkaisun tekeminen helpottaa. Kuten hääkuvaaja Jenni Tuominen kauniisti blogissaan ilmaisi "Lupauksenne rakastaa toisianne "hyvinä ja pahoina päivinä" saa erikoismerkityksen juuri tällaisena aikana." Joka tapauksessa on selvää, että vuoden 2020 hääpareilla on tiedossa ikimuistoiset häät, joista jälkipolville tarinoita kerrotaan.

Rakkaudella,
Love me do crew

Hääpalvelusilta
Love me do facebook
Love me do instagram

Vuoden hääpukusuunnittelija 2024 -kilpailun finalistihaku on auki!

Love me do järjestää jälleen Vuoden hääpukusuunnittelija -kilpailun, nyt kahdeksatta kertaa, osana syksyn Love me do Autumn Fair -häämessutapahtumaa, joka järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 5.10.2024.

Vuoden hääpukusuunnittelija 2023 -kilpailun voittaja on Anna Lindh!

Love me do Autumn Fairin catwalkilla käytiin jälleen 30.9.2023 Vuoden hääpukusuunnittelija -kilpailun finaali, nyt seitsemättä kertaa.

Annan malliston Anna Lindh Unique Collectionin tavoite on korostaa yksilöllisyyttä ja mahdollistaa jokaiselle morsiamelle uniikki, UNELMIEN PUKU.

...

Stailatut kuvaukset kotimaisen häämuodin ja -tyylin yhteistyönä OSA 1 Vuoden hääpukusuunnittelija 2020 -kilpailun Yleisöäänestyksen voittaja on vastuullisia hääpukuja laadukkaista vintage-pitseistä sekä muista ekologisista kankaista valmistava Laura Hyvi. Koska vuonna 2020 ei varsinaista kilpailun finaalinäytöstä voitu pandemiatilanteesta johtuen...

Maanantaina 15.3. juhlistetaan kotimaista häämuotia somessa! Pandemiatilanteesta johtuen emme ole päässeet pitämään fyysisiä messuja, emmekä sitä myöten myöskään Vuoden Hääpukusuunnittelija 2020 -kilpailun finaalia. Haluamme kuitenkin nostaa esiin upeaa kotimaista osaamista ja siitä lähti ajatus kotimaisen häämuodin päivästä. Tällä kertaa se...

Suomen suurimmat häämessut pidetään seuraavan kerran tammikuussa 2022! Koronatilanteesta johtuen olemme viranomaismääräysten mukaisesti joutuneet siirtämään Love me do Autumn Fair 2021 tapahtuman eteenpäin pidettäväksi vuonna 2022.

Tähän artikkeliin on kerätty tietoa hääpareille vihkimiseen ja häiden sunnitteluun sekä niiden järjestämiseen poikkeusaikana. Tiedot on kerätty eri viranomais- ja asiantuntijalähteistä sen tiedon mukaan, mikä sillä hetkellä on ollut voimassa.