Vuoden hääpukusuunnittelija 2024

23.05.2024

Vuoden hääpukusuunnittelija 2024 -kilpailun finalistihaku on auki!

Love me do järjestää jälleen Vuoden hääpukusuunnittelija -kilpailun, nyt kahdeksatta kertaa, osana syksyn Love me do Autumn Fair -häämessutapahtumaa, joka järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 5.10.2024.

Kilpailun tavoite on nostaa esiin kotimaisia pukusuunnittelijoita, tarjota heille näkyvyyttä kotimaassa ja samalla kehittää alaa kansainvälisesti kilpailukykyiseen suuntaan.

Kilpailu järjestetään yhteistyössä Häät-lehden & Häät.fi:n, European Bridal Weekin ja amoriini.comin Häähakemiston kanssa.

Yhteinen päämäärämme on kehittää suomalaisen hääpukusuunnittelun arvostusta ja tasoa, sekä antaa suunnittelijoille ja kotimaiselle käsityölle sen ansaitsema paikka parrasvaloissa.

Kuva: Hehkukuva
Kuva: Hehkukuva

Teema

Vuoden 2024 kilpailun erityinen teema on Käsityöläisyyden mestarit - Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä

Tänä vuonna haluamme nostaa esiin niitä käsityötaitoja, joita kauniin morsiuspuvun tekemiseen tarvitaan. Haluamme kohottaa, arvostaa ja kunnioittaa niin nykyajan ammattilaisia taitajia, kuin vanhanajan käsityötä ja aiempia mestareita. Hääpuku on yksi harvoista asuista, jotka edelleen vaativat paljon käsityötä ja osaamista, jota koneilla ei voida toisintaa. 

Teeman mukaisesti toivomme jokaiselta finalistilta, että mallistosta löytyy jokin erityinen käsityön yksityiskohta; se voi olla lainattu joltain toiselta käsityön taitajalta tai se voi olla jokin vintage-tuote, joka on liitetty osaksi kokonaisuutta. Yksityiskohta voi olla osa itse pukua, asuste tai muu osa finaalissa esitettävää kokonaisuutta.

Lisäksi toivomme finalistien miettivän, ja mallistossaan avaavan modernilla tavalla perinteistä sanontaa "Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä.". Tapa jolla tämä tehdään, on vapaa.

Suunnittelija voi vapaasti valita halutessaan kumppaneita mukaan tuottamaan kokonaisuuteen istuvaa lisäarvoa, joka korostaa suunniteltua mallistoa ja viimeistelee vision. Mukana olevat kumppanit mainitaan tapahtuman yhteydessä kilpailun finaalissa, sekä finaalissa otettujen kuvien yhteydessä somessa. 


Presentaatio & kriteerit

Kilpailu on avoin kaikille kriteerit täyttäville pukusuunnittelijoille. Osallistujan tulee toimia ammatikseen alalla, ja pukujen tulee olla itse suunniteltuja. Pukujen tulee olla valmistettu kotimaassa tai Euroopassa. Työn laadun tulee olla kilpailun arvolle sopiva.

Kukin osallistuja esittää kilpailussa kolme uniikkia, ennen julkaisematonta pukua, jotka muodostavat kilpailumalliston. Malliston tulee olla suunniteltu tätä kilpailua varten.

Tuomaristo kiinnittää arvostelussa huomiota seuraaviin asioihin: 

 • teknisen työn laatu
 • istuvuus
 • innovatiivisuus ja visuaalisen ilmeen ajankohtaisuus
 • annetun teeman mukaisuus
 • kaupallisuus

Osallistujia pyydetään kiinnittämään huomiota, että mallisto on ehjä ja vaikkakin kolme pukua voivat olla erilaisia, yhdessä mallistoa kannattelee joku yhteinen punainen lanka.

Tuomaristo pyytää osallistujia miettimään myös vaihtoehtoisia lähtökohtia hääpuvulle, malliston sisältä voi löytyä morsiuspuku perinteisiin kirkkohäihin, mutta yhtälailla häihin, joissa vihkiminen tapahtuu muualla kuin kirkossa; maistraatissa tai esimerkiksi juhlapaikalla. 

Kilpailussa esitettävä hääpukumallisto voi olla suunnattu morsiamelle, sulhaselle tai se voi olla vapaa perinteisestä sukupuoliajattelusta.

Tuomaristo toivoo pukujen edustavan erilaisia puvun kantajia, siten, että mallisto on kuitenkin yhtenäinen ja suunnittelijan työn jälki tunnistettava. Tuomaristo laittaa erityisen painoarvon sille, että pukujen design on tuoretta ja puvut ovat siten innovatiivisia, mutta edelleen kaupallisesti vahvoja.


Lisätietoa kilpailun tavoitteista

Yhtenä kilpailun tavoitteista on myös nostaa esiin, mitä hääpukusuunnittelijana toimiminen ammattina tarkoittaa, itse pukusuunnittelun lisäksi. Mitä muuta tarvitaan, jotta hääpukusuunnittelija voi saada työstä elannon ja menestyä. Työhön liittyy mm. oman talentin ja vision brändääminen, markkinointi, verkostoituminen ja kumppanuussuhteet, sekä tietenkin laadukas asiakaspalvelu.

Hääpukusuunnittelija on teknisten ja taiteellisten taitojensa ohella useimmiten myös yrittäjyyden moniosaaja. Ideaalissa tilanteessa Vuoden hääpukusuunnittelija -kilpailun voittaja on myös tällä saralla joko jo kerännyt näitä valmiuksia, ja löytämässä oman äänensä, tai jo valmiiksi kokonaisvaltaisesti taidoissaan kypsä.


Vuoden hääpukusuunnittelija 2023 Anna Lindhin voittomallisto       - Kuva: Hehkukuva
Vuoden hääpukusuunnittelija 2023 Anna Lindhin voittomallisto - Kuva: Hehkukuva

Kilpailun kulku, aikataulu ja ohjeistus hakuun

Kilpailun haku on auki 24.5.-15.6.2024

Voit hakea mukaan finalistiksi lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen osoitteeseen myynti(at)lovemedo.fi otsikolla Vuoden hääpukusuunnittelija 2024. Kerro viestissä lyhyesti ammatillinen historiasi pukusuunnittelijana, sekä näkemyksesi liittyen kilpailun teemaan. Liitä mukaan kilpailupukujen luonnoksia tai kuvia aiemmin suunnittelemistasi morsius- ja tai juhlapuvuista. Liitetiedostojen sijaan viestiin voi laittaa myös linkin, jonka takaa nämä löytyvät.

Kilpailuun valitaan esiraadin päättämä määrä finalisteja hakemusten perusteella.


Kilpailun osallistumismaksu on 350€ + alv muilta kuin Love me do Autumn Fair 2024 näytteilleasettajina olevilta pukusuunnittelijoilta.

Valmiiden finaalipukujen kuvat tulee toimittaa järjestäjälle 18.8.2024 mennessä.
Tuomaristo tapaa ennakkoon keskustelemaan arviointikriteereistä, sekä puvuista mallistokuvien perusteella.

Kilpailun finaalinäytös pidetään Love me do Autumn Fairin lavalla Helsingin Kaapelitehtaalla 5.10.2024. Tuomarit tutustuvat pukuihin fyysisesti paikan päällä tapahtumassa, itse tuomarointi ja voittajan julkistus tapahtuu finaalinäytöksen jälkeen, tapahtuman ollessa vielä käynnissä.

★  Finalistipukujen kuvia julkaistaan messuille ilmestyvässä syksyn Häät-lehdessä.


Tuomarointi ja palkinnot

Tuomarit: Vierailevat tuomarit julkaistaan myöhemmin.

Muodin asiantuntija, kirjailija Mirva Saukkola
Vuoden hääpukusuunnittelija 2023 Anna Lindh
Häät-lehden & Häät.fi:n päätoimittaja ja yrittäjä Sari Yli-Salomäki
European Bridal Weekin johtaja Andrew Lookman

Tuomariston sihteerinä toimii Love me do:n vastaava tuottaja Nonna Sjöberg


Palkinnot:

  Näytteilleasettajapaikka Love me do Winter Fair -häämessuille 18.-19.1.2024, arvo 1200€
  Mainonta Häät.fi Hääpukukoneessa 10 tuotteella 12 kk ajanarvo 1.350,00€
  amoriini.comin mainospaketti, sisältäen mm. yhdessä tuotetun oman artikkelin ja Häähakemistoesittelyn, arvo 800€
  Voittajalle henkilökohtainen one on one mentorointi erikseen sovittavan asiantuntijatuomarin kanssa. Mentoroinnin aihe sovitaan voittajan kanssa hänen tarpeisiinsa sopivaksi, ja se pitää sisällään voittajalle ajankohtaisia asioita, oli kyse sitten kansainvälistymisestä, omasta brändistä, kaupallisuudesta, tai markkinoinnista.


Kilpailussa valitaan lisäksi yleisön suosikki. Äänestys toteutetaan Häät.fi:ssä, ja se jatkuu lokakuun 2024 loppuun. Voittaja julkistetaan somessa.

Tuomaristolla on mahdollisuus halutessaan jakaa myös tuomariston erityinen kunniamaininta.

Vuoden hääpukusuunnittelija® yhteistyössä: Love me do - Suomen suurimmat häämessut yhdessä Häät-lehti ja Häät.fi, Häähakemisto amoriini.com sekä European Bridal Week.


Tervetuloa Suomen suurimmille häämessuille!

Seuraavat messut Helsingin Kaapelitehtaalla 5.10.2024 & 18.-19.1.2025


Tapaamisiin kotimaisen huippuhäämuodin merkeissä!
Much love - Love me do crew