Vuoden Hääpukusuunnittelija 2019 on Terhi Löfman

05.10.2019
5.10.2019 Love me do -häämessuilla pidetyn Vuoden Hääpukusuunnittelija 2019 -kilpailun on voittanut Terhi Löfman Ateljee Aariasta.

Terhi Löfman, Vuoden Hääpukusuunnittelija 2019

Terhin kiinnostus ompeluun ja vaatesuunnitteluun syntyi jo lapsuudessa, kun hän opetteli ompelemaan vaatteita ompelija-äitinsä opastuksella. Koulutukseltaan hän on vaatetusalan artenomi, oma yritys - Ateljee Aarian ompelimo - syntyi 2008, keskittyen alusta asti hää- ja juhlapukeutumiseen.

Tänä syksynä (2019) julkaistaan kolmas Aarian hääpukumallisto, ensimmäinen Ateljee Aaria Bridal -mallisto ilmestyi 2017. Aarian morsian on naisellinen ja herkän romanttinen. Luonnollisuus ja yksinkertaisuus ovat hänen tyylinsä peruspilarit. Hän rakastaa kukkia ja luontoa, ja haaveilee voivansa elää hetken Jane Austen -romaanissa. Hänen häänsä ovat rennot ja luonnonläheiset, ja hääpuvultaan hän haluaa mukavuutta, keveyttä ja hillittyä seksikkyyttä. Hän arvostaa käsityötä ja kotimaisuutta. Hänellä on usein vahva visio hääpuvustaan ja hän haluaa tuoda omaa persoonallisuuttaan ja tarinaansa pukuun.

Kilpailumallisto lähtee myös samasta ajatuksesta; miten morsiamen omaa tarinaa ja persoonallisuutta voi tuoda hääpukuun. Myös kierrätys ja käsityöperinteen kunnioittaminen ovat teemoja jotka ovat mallistossa läsnä. Ihanana yksityiskohtana Terhin morsiamet voivat tuoda mittatilauspukujaan varten esimerkiksi omia perintöpitsejään käytettäväksi osana pukuaä, jolloin hänelle tärkeät ihmiset ovat osa hänen hääpukunsa tarinaa. Työssään Terhi elää kehopositiivisuutta mittatilaussuunnittelun ja asiakkaiden kohtaamisen kautta. Hän kertoo, kuinka palkitsevaa on, että asiakkaan mahdollisesti negatiivinen kehonkuva muuttuu positiivisemmaksi täydellisesti istuvan puvun avulla. Heirloom-malliston pukujen suunnittelussa on huomioitu eri vartalotyyppejä, ja kilpailumalliston puvut onkin ajateltu korostamaan erilaisten vartaloiden kauneutta.

Terhi Löfman
Terhi Löfman
Terhi Löfman
Terhi Löfman
Terhi Löfman
Terhi Löfman

Kunniakirjat

Vuoden Hääpukusuunnittelija 2019 -kilpailussa palkittiin myös seuraavat suunnittelijat:

Yleisön suosikki

Kilpailunäytöksen yleisö äänesti omaksi suosikikseen Sinikka Nikanderin, joka sai annetuista yleisöäänistä 23%.

Sinikka Nikander
Sinikka Nikander
Sinikka Nikander
Sinikka Nikander

Median suosikki

Hää-, ja muoti- & kauneusalan mediat, sekä bloggaajat äänestivät suosikikseen Laura Hyvin, joka sai 37% äänistä.

Laura Hyvi
Laura Hyvi
Laura Hyvi
Laura Hyvi

Erityiskunniakirja

Erityinen kunniakirja kilpailussa annettiin Laura Hyvin mallistolle seuraavin perustein: Erittäin mielenkiintoiset, ekologiset, kierrätyshenkiset ja laadukkaat materiaalivalinnat sekä uniikki suunnittelutyö. Mallistossa näkyi vintagepitsiä sekä vanhoista muovipulloista tehtyä erittäin laadukasta kreppimäistä kangasta, jonka lopputulos lumosi tuomariston.

Laura Hyvi
Laura Hyvi

Kilpailun tavoitteet ja tuomarointi

Kilpailu on avoin kaikille kriteerit täyttäville pukusuunnittelijoille; osallistujan tulee toimia ammatikseen alalla, ja pukujen tulee olla itse suunniteltuja. Pukujen tulee olla valmistettu kotimaassa tai Euroopassa. Työn laadun tulee olla kilpailun arvolle sopiva.

Vuoden 2019 kilpailun erityinen teema on kehopositiivisuus - body positivity

Morsiamia on kaiken kokoisia, mallisia, ikäisiä, tyylisiä.. Valitsemalla tämän teeman haluamme juhlistaa yksilöllisyyttä, ja omalta osaltamme jatkaa sillä tavallistamisen tiellä, että kaikki koot ovat normaaleja. Muotinäytöksissä nähtävien 'mallikokojen' ulkopuolella olevien kokojen saatavuuden ja esittelyn tulee olla normi, ei erikoisuus. Samalla voimme korostaa sitä, että tilaamalla puvun suoraan suunnittelijalta, sen saa juuri itselleen sopivana.

Teeman mukaisesti pyysimme finalisteja esittelemään kilpailumallistossa vähintään yhden puvun, joka poikkeaa koosta 32-42.

Kukin osallistuja esitti kilpailussa kolme uniikkia, ennen julkaisematonta pukua. Tuomaristo kiinnitti arvostelussa huomiota seuraaviin asioihin: teknisen työn laatu, istuvuus, innovatiivisuus ja visuaalisen ilmeen ajankohtaisuus, sekä kaupallisuus. Osallistujia pyydettiin kiinnittämään huomiota siihen, että mallisto on ehjä ja vaikkakin kolme pukua voivat olla erilaisia, yhdessä mallistoa kannattelee joku yhteinen punainen lanka.

Tuomaristo pyysi osallistujia miettimään myös vaihtoehtoisia lähtökohtia hääpuvulle, malliston sisältä saattoi löytyä morsiuspuku perinteisiin kirkkohäihin, mutta yhtälailla häihin, joissa vihkiminen tapahtuu muualla kuin kirkossa; maistraatissa tai esimerkiksi juhlapaikalla. Tuomaristo toivoi pukujen edustavan erilaisia morsiamia, siten, että mallisto on kuitenkin yhtenäinen ja suunnittelijan työn jälki tunnistettava. Tuomaristo laittoi erityisen painoarvon sille, että pukujen design on tuoretta ja puvut ovat siten innovatiivisia, mutta edelleen kaupallisesti vahvoja.

Mukana tuomariston paneelissa istuivat

European Bridal Weekin johtaja Andrew Lookman
Häät-lehden päätoimittaja Sari Yli-Salomäki
Muotoilija ja vaatesuunnittelija Katri Niskanen
Muodin ja etiketin asiantuntija, kirjailija Mirva Saukkola
Vuoden Hääpukusuunnittelija 2018 -kilpailun voittaja Heidi Tuisku
Hääideasivusto amoriini.comin tuottaja Johanna Merinen
Love me do:n toimitusjohtaja Nonna Sjöberg

Hall of Fame

Vuoden hääpukusuunnittelijat 2016-

Kuva: Arto Jaatinen
Kuva: Arto Jaatinen

Vuoden hääpukusuunnittelija 2018: Heidi Tuisku
- tuomariston jäsen vuonna 2019

Kuva: Arto Jaatinen
Kuva: Arto Jaatinen

Vuoden hääpukusuunnittelija 2017: Irina Rogusina
- tuomariston jäsen vuonna 2018

Vuoden hääpukusuunnittelija 2016: Aurora Raiskinen
- tuomariston jäsen vuonna 2017

2018 Heidi Tuisku

Heidin määrätietoinen työ ja laaja osaaminen hääpukubisneksessä on tehnyt hänestä valovoimaisen suomalaisen hääpukusuunnittelijan. Kisan lähtökohta oli Heidille materiaalipainotteinen. Hän valitsi kisaan kolme samasta materiaalista tehtyä pukua, jotka edustavat parhaiten häntä suunnittelijana sekä osoittavat että samasta päämateriaalista voi saada aikaiseksi täysin keskenään erilaisia pukuja. Ekologisuus on Heidille niin vahvasti läsnä suunnittelu- ja valmistusvaiheissa kuin mahdollista; puvun materiaalien valinta, leikkaus, kierrätys ja huolto ovat asioita, joita mietitään tarkkaan suunnittelijan arjessa. Tuomaristo arvosti Heidi Tuiskun kilpailumalliston yhtenäisyyttä. Malliston kuvailtiin olevan kaupallinen ja moderni. Lisäksi mallistosta huokui Heidi Tuiskun kypsyys suunnittelijana.


2017 Irina Rogusina

Irinan kisamallisto 'Kukkaisvalssi' on romanttinen ja elegantti, erittäin yhtenäinen kokonaisuus, joka monipuolisuudellaan takaa laajan ihailijakunnan ja hyvät kaupalliset edellytykset myös Suomen ulkopuolella.

Tuomariston erityishuomion sai aivan ylivertainen tekninen osaaminen, vaikeiden ratkaisujen hieno toteuttaminen, sekä viimeistely ja pukujen täydellinen istuvuus. Hyvät materiaalivalinnat ja niiden mestarillinen käyttö kertovat Irinan kokemuksesta ja osaamisesta. Hänen puvuissaan näkyy hänen monipuolisuutensa, kykynsä hallita kokonaisuuksia, ja luoda kauniilla yksityiskohdilla puvuille persoonallisuutta.2016 Aurora Raiskinen

Voittajan valintaa perusteltiin mm. sillä, että Aurora on onnistunut luomaan yhtenäisen kokonaisuuden ja samalla erittäin monipuolisen malliston. Hänen työnsä jälki on erinomaista, ja pukujen istuvuus täydellistä, tuomaristo oli erittäin vaikuttunut pukujen yksityiskohdista ja erilaisista teknisistä ratkaisuista. Auroran puvut ovat uniikkeja, ne edustavat tekijänsä tyyliä ja taitoja. Hän on onnistunut löytämään tasapainon luovan designin, teknisen osaamisen ja kaupallisten arvojen kesken ja onkin pitkällä suunnittelijan sisäisen identiteetin prosessissa.

Aurora luo pukuja vahvoille, persoonallisille naisille, asiakkaan tarpeet ja toiveet ammattilaisena huomioon ottaen, omaa vahvaa ja persoonallista ääntään kuunnellen.

Suomen suurimmilla häämessuilla riittää nähtävää, koettavaa ja hääinspiraatiota jokaiseen makuun. Messut ovat auki lauantaina 20.1. klo 10-17 ja sunnuntaina 21.1. klo 10-16. Tule mukaan häähumuun, ja juhlimaan 10-vuotiaan Love me do:n synttäreitä!

Voit lukea vinkkimme täysipainoiseen häämessukokemukseen täältä.

Tervetuloa juhlimaan 10-vuotiasta Love me do -häätapahtumaa Suomen suurimmille häämessuille! Helsingin Kaapelitehtaalla on luvassa mahtava kattaus hää- ja juhla-alan yrityksiä ja edustuksia sekä huikeaa häähuumaa Love me do:n tyyliin. Lippuja saa koko tapahtuman ajan ovelta!

Nauti häämessuista kaikilla aisteilla ja ota haltuun muutama messuvinkki mahdollisimman hyvän häämessukokemuksen saavuttamiseksi!