Vuoden hääpukusuunnittelija 2023

30.05.2023

Vuoden hääpukusuunnittelija 2023 -kilpailun finalistit on julkaistu!

Love me do järjestää yhteistyössä Häät-lehden ja Häät.fi:n kanssa jälleen Vuoden hääpukusuunnittelija -kilpailun, nyt seitsemättä kertaa, osana syksyn Love me do Autumn Fair -häämessutapahtumaa, joka järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 30.9.2023.

Kilpailun tavoite on nostaa esiin kotimaisia pukusuunnittelijoita, tarjota heille näkyvyyttä kotimaassa ja samalla kehittää alaa kansainvälisesti kilpailukykyiseen suuntaan.

Yhteinen päämäärämme on kehittää suomalaisen hääpukusuunnittelun arvostusta ja tasoa, sekä antaa suunnittelijoille ja kotimaiselle käsityölle sen ansaitsema paikka parrasvaloissa.

Teema

Vuoden 2023 kilpailun erityinen teema on Unelmien puku, joka luodaan yhdessä dream teamin kanssa.

Tänä vuonna hääpukusuunnittelijoiden haasteena on tuottaa unelmien puku -mallisto, joka heijastaa kantajansa persoonallisuutta. Hääpäiväänsä pukeutuva on parhaimmillaan parhaiten voiva versio itsestään, onnellinen omassa vartalossaan. Hääpuvun tehtävä on saada sen kantaja tuntemaan itsensä parhaalla tavalla itsekseen, antaa hyvää oloa ja itsevarmuutta, heijastaa kantajan mieltä, toiveita ja odotuksia, sekä tehdä juhlapäivän pukeutumisesta uniikki ja ainutlaatuinen. Hääpuku myös edustaa kantajansa arvoja ja ajatusmaailmaa.

Teeman avaamiseksi pyydämme kilpailijoita miettimään seuraavia asioita:

  • Miten hääpuku tukee ylläolevaa ajattelua?

  • Mikä tekee puvusta hääpuvun, millä tavoin hääpuku korostaa hääjuhlaa?

  • Miten puku tuo kantajan omaa persoonaa esiin?

  • Miten hääpukuasiakkaan toiveisiin vastataan?


Hääpukusuunnittelijan dream team voi muodostua esim. korusuunnittelijasta, floristista, kampaajasta, meikkaajasta tai stailistista. Suunnittelija voi vapaasti valita haluamansa kumppanit mukaan tuottamaan kokonaisuuteen istuvan lisäarvon, joka korostaa suunniteltua mallistoa ja viimeistelee vision. Mukana olevat kumppanit mainitaan tapahtuman yhteydessä kilpailun finaalissa, sekä finaalissa otettujen kuvien yhteydessä somessa. 


Presentaatio

Kukin osallistuja esittää kilpailussa kolme uniikkia, ennen julkaisematonta pukua, jotka muodostavat kilpailumalliston. Malliston tulee olla suunniteltu tätä kilpailua varten.
Tuomaristo kiinnittää arvostelussa huomiota seuraaviin asioihin: teknisen työn laatu, istuvuus, innovatiivisuus ja visuaalisen ilmeen ajankohtaisuus, annetun teeman mukaisuus, sekä kaupallisuus. Osallistujia on pyydetty kiinnittämään huomiota, että mallisto on ehjä ja vaikkakin kolme pukua voivat olla erilaisia, yhdessä mallistoa kannattelee joku yhteinen punainen lanka.

Tuomaristo pyytää osallistujia miettimään myös vaihtoehtoisia lähtökohtia hääpuvulle, malliston sisältä voi löytyä morsiuspuku perinteisiin kirkkohäihin, mutta yhtälailla häihin, joissa vihkiminen tapahtuu muualla kuin kirkossa; maistraatissa tai esimerkiksi juhlapaikalla.

Kilpailussa esitettävä hääpukumallisto voi olla suunnattu morsiamelle, sulhaselle tai se voi olla vapaa perinteisestä sukupuoliajattelusta.

Tuomaristo toivoo pukujen edustavan erilaisia puvun kantajia, siten, että mallisto on kuitenkin yhtenäinen ja suunnittelijan työn jälki tunnistettava. Tuomaristo laittaa erityisen painoarvon sille, että pukujen design on tuoretta ja puvut ovat siten innovatiivisia, mutta edelleen kaupallisesti vahvoja.


Lisätietoa kilpailun tavoitteista

Kilpailu on avoin kaikille kriteerit täyttäville pukusuunnittelijoille. Osallistujan tulee toimia ammatikseen alalla, ja pukujen tulee olla itse suunniteltuja. Pukujen tulee olla valmistettu kotimaassa tai Euroopassa. Työn laadun tulee olla kilpailun arvolle sopiva.

Yhtenä kilpailun tavoitteista on myös nostaa esiin, mitä hääpukusuunnittelijana toimiminen ammattina tarkoittaa, itse pukusuunnittelun lisäksi. Mitä muuta tarvitaan, jotta hääpukusuunnittelija voi saada työstä elannon ja menestyä. Työhön liittyy mm. oman talentin ja vision brändääminen, markkinointi, verkostoituminen ja kumppanuussuhteet, sekä tietenkin laadukas asiakaspalvelu. Hääpukusuunnittelija on teknisten ja taiteellisten taitojensa ohella useimmiten myös yrittäjyyden moniosaaja. Ideaalissa tilanteessa Vuoden hääpukusuunnittelija -kilpailun voittaja on myös tällä saralla joko jo kerännyt näitä valmiuksia, ja löytämässä oman äänensä, tai jo valmiiksi kokonaisvaltaisesti taidoissaan kypsä.


Tästä aiheesta kerromme lisää kesän ja syksyn aikana mm. Love me do:n somessa, sekä Häät.fi:ssä.


Vuoden hääpukusuunnittelija 2022 Heidi Tuiskun voittomallisto     - Kuva Laura Kiuru
Vuoden hääpukusuunnittelija 2022 Heidi Tuiskun voittomallisto - Kuva Laura Kiuru

Kilpailun kulku, aikataulu ja ohjeistus hakuun

Kilpailun haku oli auki 1.-15.6.2023

Voit hakea mukaan finalistiksi lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen osoitteeseen hello(at)lovemedo.fi otsikolla Vuoden hääpukusuunnittelija 2023. Kerro viestissä lyhyesti ammatillinen historiasi pukusuunnittelijana, sekä näkemyksesi liittyen kilpailun teemaan. Liitä mukaan kilpailupukujen luonnoksia tai kuvia aiemmin suunnittelemistasi morsius- ja tai juhlapuvuista. Liitetiedostojen sijaan viestiin voi laittaa myös linkin, jonka takaa nämä löytyvät.

Kilpailuun valitaan raadin päättämä määrä finalisteja hakemusten perusteella.


Finalistit on julkaistu 21.6.2023, ks. alla


Kilpailun osallistumismaksu on 350€ + alv muilta kuin Love me do Autumn Fair 2023 näytteilleasettajina olevilta pukusuunnittelijoilta.

Valmiiden pukujen kuvat tulee toimittaa järjestäjälle 2.8.2023 mennessä.
Tuomaristo tapaa ennakkoon keskustelemaan arviointikriteereistä, sekä puvuista mallistojen kuvien perusteella.

Kilpailun finaalinäytös pidetään Love me do Autumn Fairin lavalla Helsingin Kaapelitehtaalla 30.9.2023. Tuomarit tutustuvat pukuihin fyysisesti paikan päällä tapahtumassa, itse tuomarointi ja voittajan julkistus tapahtuu finaalinäytöksen jälkeen, tapahtuman ollessa vielä käynnissä.

  Finalistipukujen kuvia julkaistaan messuille ilmestyvässä syksyn Häät-lehdessä.


Vuoden hääpukusuunnittelija 2023 -finalistit

Vasemmalta oikealle: Anna Lindh, Batel Lindström ja Iina Naumanen

Tuomarointi ja palkinnot

Tuomarit:

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki
Gloria-lehden päätoimittaja Kristiina Raitala
Muodin asiantuntija, kirjailija Mirva Saukkola
Vuoden hääpukusuunnittelija 2022 Heidi Tuisku
Häät-lehden & Häät.fi:n päätoimittaja ja yrittäjä Sari Yli-Salomäki
European Bridal Weekin johtaja Andrew Lookman

Tuomariston sihteerinä toimii Love me do:n vastaava tuottaja Nonna Sjöberg


Palkinnot:

  Häät.fi Paraatibanneri, 50.000 näyttöä, arvo 1.390 € + alv 24 %.
  Näytteilleasettajapaikka Love me do Winter Fair -häämessuille 21.-22.1.2023, arvo 860€ + alv
  amoriini.com pääsivun banneri, arvo 600€ + alv
  Voittajalle henkilökohtainen one on one mentorointi erikseen sovittavan asiantuntijatuomarin kanssa. Mentoroinnin aihe sovitaan voittajan kanssa hänen tarpeisiinsa sopivaksi, ja se pitää sisällään voittajalle ajankohtaisia asioita, oli kyse sitten kansainvälistymisestä, omasta brändistä, kaupallisuudesta, tai markkinoinnista.

Kilpailussa valitaan lisäksi yleisön suosikki. Äänestys alkaa Häät.fi:ssä jo ennen kilpailun finaalia, ja jatkuu lokakuun 2023 loppuun. Voittaja julkistetaan somessa.

Tuomaristolla on mahdollisuus halutessaan jakaa myös tuomariston erityinen kunniamaininta.

Vuoden hääpukusuunnittelija® yhteistyössä: Love me do - Suomen suurimmat häämessut yhdessä Häät-lehti ja Häät.fi, Hääideasivusto amoriini.com sekä European Bridal Week.Tervetuloa Suomen suurimmille häämessuille!

Love me do Autumn Fair 30.9.2023 FB-event


Tapaamisiin kotimaisen huippuhäämuodin merkeissä!
Much love - Love me do crew