Vuoden Hääpukusuunnittelija 2022

03.06.2022

Vuoden hääpukusuunnittelija 2022 -kilpailun finalistit ovat selvillä! Love me do järjestää yhteistyössä Häät-lehden ja Häät.fi:n kanssa jälleen Vuoden hääpukusuunnittelija -kilpailun, nyt kuudetta kertaa, osana syksyn Love me do Autumn Fair -häämessutapahtumaa, joka järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla 1.10.2022.

Kilpailun tavoite on nostaa esiin kotimaisia pukusuunnittelijoita, tarjota heille näkyvyyttä kotimaassa ja samalla kehittää alaa kansainvälisesti kilpailukykyiseen suuntaan.

Me haluamme kehittää suomalaisen hääpukusuunnittelun arvostusta ja tasoa, sekä antaa suunnittelijoille ja kotimaiselle käsityölle sen ansaitseman paikan parrasvaloissa!

Vuoden Hääpukusuunnittelija 2022 -kilpailun kumppanina toimii Kalevala, jonka upeita koruja näemme yksinoikeudella kilpailun finaalinäytöksessä. Kalevala on ilmentänyt suomalaista designia, muotia ja ajan henkeä jo lähes vuosisadan - vaalien juuriamme mutta samalla lakkaamatta uudistuen ja uutta historiaa luoden. Kalevala on perintö joka elää, tässä hetkessä. Tämän lisäksi Kalevala on kilpailulle täydellinen kumppani myös arvoiltaan, kestävän kehityksen, vastuullisuuden ja hyväntekemisen valon kantajana.

Teema

Vuoden 2022 kilpailun erityinen teema on ytimekkäästi MUOTI

Teeman avaamiseksi pyydämme kilpailijoita miettimään seuraavia asioita:

  • Mitä pitää sisällään tämän hetken kotimainen häämuoti ja muodin kautta ilmentyvät aiheet?

  • Miten ajan henki näkyy muodissa?

  • Mitä arvoja muoti voi välittää?

  • Miten suunnittelijan henkilökohtaiset arvot tai sisäinen maailma näkyvät designissa?

Ja ehkä tärkeimpänä; kuinka tämä kaikki muotoutuu ainutkertaiseksi puvuksi tulevaisuuden morsiamen ylle?

Vuonna 2022 kilpailun teemaksi valikoitui yksiselitteisesti muoti seuraavista syistä; Haluamme korostaa morsiuspukeutumista osana laajempaa käsitystä muodista ja tuoda häämuotia lähemmäs valtavirtamuotia. Haluamme nostaa hääpukeutumisen osaksi yleistä keskustelua muodista, jotta se ei olisi yksistään hää- ja juhla-alan ammattilaisten puheenaihe. Tavoitteemme on tuoda tämä genre paremmin ihmisten tietoisuuteen, ja houkutella aiheen pariin uusia suunnittelijoita. Haluamme myös avata keskustelua muodin sisällöstä ja siitä kuinka muoti syntyy. Mitkä valinnat, valmistelut tai taidot ohjaavat päätöksiä designin synnyn takana? Miten suunnittelijan omat arvot tai ajankuva vaikuttavat muotiin? Voiko muodin kautta ottaa kantaa, oli aihe kestävä kulutus, tasa-arvo tai ihmisoikeudet?

Presentaatio

Kukin osallistuja esittää kilpailussa kolme uniikkia, ennen julkaisematonta pukua, jotka muodostavat kilpailumalliston. Malliston tulee olla suunniteltu tätä kilpailua varten.
Tuomaristo kiinnittää arvostelussa huomiota seuraaviin asioihin: teknisen työn laatu, istuvuus, innovatiivisuus ja visuaalisen ilmeen ajankohtaisuus, sekä kaupallisuus. Osallistujia on pyydetty kiinnittämään huomiota, että mallisto on ehjä ja vaikkakin kolme pukua voivat olla erilaisia, yhdessä mallistoa kannattelee joku yhteinen punainen lanka.

Tuomaristo pyytää osallistujia miettimään myös vaihtoehtoisia lähtökohtia hääpuvulle, malliston sisältä voi löytyä morsiuspuku perinteisiin kirkkohäihin, mutta yhtälailla häihin, joissa vihkiminen tapahtuu muualla kuin kirkossa; maistraatissa tai esimerkiksi juhlapaikalla. Tuomaristo toivoo pukujen edustavan erilaisia morsiamia, siten, että mallisto on kuitenkin yhtenäinen ja suunnittelijan työn jälki tunnistettava. Tuomaristo laittaa erityisen painoarvon sille, että pukujen design on tuoretta ja puvut ovat siten innovatiivisia, mutta edelleen kaupallisesti vahvoja.

Lisätietoa kilpailun tavoitteista

Kilpailu on avoin kaikille kriteerit täyttäville pukusuunnittelijoille. Osallistujan tulee toimia ammatikseen alalla, ja pukujen tulee olla itse suunniteltuja. Pukujen tulee olla valmistettu kotimaassa tai Euroopassa. Työn laadun tulee olla kilpailun arvolle sopiva.

Kilpailun kulku, aikataulu ja ohjeistus hakuun

Kilpailun haku on auki 3.-15.6.2022

Voit hakea mukaan finalistiksi lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen osoitteeseen hello(at)lovemedo.fi otsikolla Vuoden hääpukusuunnittelija 2022. Kerro viestissä lyhyesti ammatillinen historiasi pukusuunnittelijana, sekä näkemyksesi liittyen kilpailun teemaan. Liitä mukaan joitakin kuvia (tai linkki josta löytyy) aiemmin suunnittelemiasi morsius- ja tai juhlapukuja.

Finalistit julkaistu 19.6.2022, ks. alla
Kilpailun osallistumismaksu on 250€ + alv muilta kuin näytteilleasettajina olevilta pukusuunnittelijoilta.


Osa keskeneräiseksi jääneen 2020 -kilpailun finalisteista osallistuu 2022 finaaliin suoraan shortlistin kautta.

Valmiiden pukujen kuvat tulee toimittaa järjestäjälle 4.8.2022 mennessä.

Tuomaristo tapaa ennakkoon keskustelemaan arviointikriteereistä, sekä puvuista mallistojen kuvien perusteella.

Kilpailun finaalinäytös pidetään Love me do Autumn Fairin lavalla Helsingin Kaapelitehtaalla 1.10.2022. Tuomarit tutustuvat pukuihin fyysisesti paikan päällä tapahtumassa, itse tuomarointi ja voittajan julkistus tapahtuu finaalinäytöksen jälkeen, tapahtuman ollessa vielä käynnissä.

  Finalistipukujen kuvia julkaistaan lokakuussa messuille ilmestyvässä Häät-lehdessä.

Vuoden Hääpukusuunnittelija 2022 finalistit

Tuomarointi ja palkinnot

Tuomarit:

Häät-lehden & Häät.fi:n päätoimittaja ja yrittäjä Sari Yli-Salomäki
European Bridal Weekin johtaja Andrew Lookman
Muodin asiantuntija, kirjailija Mirva Saukkola
Vuoden hääpukusuunnittelija 2019 Terhi Löfman
Kalevala Korun design- ja vastuullisuusjohtaja Maria Uunila
Muoti- ja kauneustoimittaja Polina Niemi, Iltalehti

Tuomariston sihteerinä toimii Love me do:n vastaava tuottaja Nonna Sjöberg.

Palkinnot:

Kalevala palkitsee kilpailun voittajan korupalkinnolla.
  Häät.fi Paraatibanneri, 50.000 näyttöä, arvo 1.390 € + alv 24 %.
  Näytteilleasettajapaikka Love me do Winter Fair -häämessuille 21.-22.1.2023, arvo 860€ + alv
  amoriini.com pääsivun banneri, arvo 600€ + alv
  Voittajalle erikseen sovittu one on one mentorointi European Bridal Weekin johtajan Andrew Lookmanin kanssa, sekä mahdollisuus osallistua myöhemmin kansainvälisille morsius- ja juhlapukujen b2b-sisäänostomessuille. Mentoroinnin aihe sovitaan voittajan kanssa erikseen, ja se pitää sisällään voittajalle ajankohtaisia asioita, oli kyse sitten kansainvälistymisestä tai oman malliston tyylistä, kaupallisuudesta, tai markkinoinnista.

Kilpailussa valitaan lisäksi yleisön suosikki. Tuomaristolla on mahdollisuus halutessaan jakaa myös tuomariston erityinen kunniamaininta.

Vuoden hääpukusuunnittelija® yhteistyössä: Love me do - Suomen suurimmat häämessut sekä KalevalaHäät-lehti ja Häät.fi, Hääideasivusto amoriini.com sekä European Bridal Week.

Tervetuloa Suomen suurimmille häämessuille!

Love me do Autumn Fair 1.10.2022 FB-event

Tapaamisiin kotimaisen huippuhäämuodin merkeissä!
Much love - Love me do crew